ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ
Με την εξέλιξη των τεχνολογιών περάσαμε από τα ελαιοτριβεία παλιάς τεχνολογίας στα νέας τεχνολογίας.
Μετά τη συγκομιδή, ο καρπός μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο όπου ξεκινούν τα στάδια επεξεργασίας :
- Παραλαβή του καρπού και ζύγισμα
- Αποφύλλωση. Το ξεκαθάρισμα των φύλλων είναι απαραίτητο γιατί η σύνθλιψη του ελαιοκάρπου με μεγάλης ποσότητας φύλλα προσδίδει πικρή γεύση στο ελαιόλαδο
- Πλύσιμο
- Σπάσιμο και άλεση, όπου συνθλίβεται ο καρπός με την χρήση μηχανικών σφυριών (παλιότερα μυλόπετρες)
- Μάλαξη, όπου μαλάσσεται η «ελαιοζύμη»
- Φυγοκεντριστήρας, όπου διαχωρίζεται ο πυρήνας (κουκούτσι)
- Παραλαβή του ελαιόλαδου από την ελαιοζύμη
- Τελικός διαχωρισμός όπου διαχωρίζεται το λάδι από το νερό και καθαρισμός του ελαιόλαδου
- Τυποποίηση
Εικόνες για να δείξετε στα παιδιά, σχετικές με το ελαιοτριβείο και μια πρώτη γνωριμία τους με το συγκεκριμένο χώρο. Μπορείτε να τις δείτε πριν την επίσκεψή σας σε ελαιοτριβείο ή αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφθείτε κάποιο ελαιοτριβείο.
Παρακάτω είναι δείγμα εικόνων σε μικρογραφία:
Στο παρακάτω αρχείο pdf περιέχονται οι εικόνες για να τις εκτυπώσετε: