book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Με αφορμή τον ερχομό του νέου χρόνου μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μια σειρά δραστηριοτήτων που σκοπεύουν στην συναισθηματική τους νοημοσύνη. Η επιστροφή από τις γιορτές των Χριστουγέννων συνήθως ακολουθείται από χαλαρό πρόγραμμα στην τάξη, ώστε τα παιδιά να προσαρμοστούν ομαλά στο ημερήσιο πρόγραμμα, οι παρακάτω προτάσεις αποτελούν μια καλή λύση για τον πρώτο καιρό μετά τις διακοπές. Επίσης, η γενικότερη κατάσταση που βιώνουν τα μικρά παιδιά εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα λόγω της κρίσης, καλό είναι να συνοδεύεται από δράσεις που να ευνοούν την  εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους.

Τα παρακάτω φύλλα εργασίας οδηγούν σε μια σειρά δραστηριοτήτων, που στοχεύουν στη διαχείρηση και εξωτερίκευση των συναισθημάτων των παιδιών, αλλά και στο να γνωρίσουν ότι κάθε νέος χρόνος μπορεί να σημαίνει και μια καινούρια αρχή ή μια αφορμή για να θέσουμε νέους στόχους, δηλαδή να βάλουμε ένα "στοίχημα" με τον εαυτό μας ότι θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε κάτι που δεν το καταφέραμε ως τώρα. Μια αφορμή να νιώσουμε χαρά και αισιοδοξία και ότι κάτι καλό θα συμβεί.

Τα φύλλα εργασίας μπορούν να δουλευτούν είτε προτρέποντας τα παιδιά να ζωγραφίσουν σε αυτά, είτε συνδυασμένα με το γλωσσικό τομέα προτρέποντας τα παιδιά να γράψουν μικρές λεξούλες με ή χωρίς τη βοηθεία πινακα αναφοράς. Ακόμη μπορούμε να τα δουλέψουμε σε μικρές ομάδες χωρίζοντας τα παιδιά σε νήπια και προνήπια και στοχεύοντας σε διαφορετικά πράγματα για το κάθε ηλικιακό γκρουπ.

Αποτελούν μια συνέχεια 7 θεμάτων, που το καθένα από αυτά ανάλογα με την τάξη και τους στόχους που θα θέσουμε μπορούν να οδηγήσουν σε αρκετές δραστηριότητες.

Στο τέλος μπορούμε να να τα δέσουμε σε ένα μικρό βιβλιαράκι και να αποτελέσουν έκτός από ενθύμιο για τα ίδια τα παιδιά και ένα "παράθυρο" για τους γονείς τους, ώστε να δουν μέσα από αυτό κομμάτια του παιδιού τους, που ίσως δεν γνωρίζουν.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ:

Φυλλα εργασίας για την καινούρια χρονιά στο νηπιαγωγειο

Το πρώτο φύλλο εργασίας έχει να κάνει με την ωραιότερη ανάμνηση που κρατάνε τα παιδιά από τη χρονιά που πέρασε. Μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους και στο τέλος της συζήτησης τα παιδιά να ζωγραφίσουν.

Φυλλα εργασίας για την καινούρια χρονιά στο νηπιαγωγειο

Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε ευχές για την οικογένεια, τους φίλους μας αλλά και όλο τον κόσμο.

  • Τι σημαίνει άραγε να εύχομαι σε κάποιον κάτι καλό;
  • Γιατί ευχόμαστε στους άλλους;
  • Πως μπορούμε να σταματήσουμε να νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας και να νοιαστούμε για τους άλλους ευχόμενοι καλά πράγματα σε αυτούς;
  • Μπορεί να πιάσει η ευχή μας;
  • Είναι πιο δυνατή μια ευχή όταν την κάνουμε όλοι μαζί;
  • Γιατί όλοι οι μεγάλοι εύχονται πρωτα και κυρίως "να έχουμε υγεία"; Γιατί είναι πολύ σημαντική αυτή η ευχή;

Είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που μπορούμενα θέσουμε στα παιδιά και να μας οδηγήσουν σε σχετικές δραστηριότητες. Μέσα στα κυκλάκια τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ή να γράψουν λεξούλες.

Φυλλα εργασίας για την καινούρια χρονιά στο νηπιαγωγειο

Πως μας βρίσκει η καινούρια χρονιά; Θα είμαστε άραγε το ίδιο και σε ένα χρόνο από τώρα; Είμαστε χαρούμενοι με αυτά που έχουμε; Θα θέλαμε να έιναι κάτι διαφορετικό;

Φυλλα εργασίας για την καινούρια χρονιά στο νηπιαγωγειο

Στη συνέχεια περνάμε στα συναισθήματα των παιδιών. Είμαστε στην αρχή της χρονιάς πως αισθανόμαστε; Θα αισθανόμαστε άραγε χαρά, λύπη, φόβο, θυμό για τα ίδια πράγματα στην αρχή της επόμενης χρονιάς ή θα έχουμε αλλάξει;

Φυλλα εργασίας για την καινούρια χρονιά στο νηπιαγωγειο

Τα καινούρια δεδομένα στη ζωή και την καθημερινότητα των παιδιών έχουν αυξήσει το συναίσθημα του φόβου... Τι φοβάται περισσότερο το κάθε παιδί; Πόσο επηρεάζονται από τους φόβους των μεγάλων; Από τις απαντήσεις των παιδιών θα μπορέσουμε να καταλάβουμε και εμείς αλλά και οι γονείς τους, πράγματα που δεν είναι εμφανή και που μπορεί τα παιδιά να κρύβουν μέσα τους καιρό...

Στο δεύτερο κουτάκι τα παιδιά καλούνται να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν το φόβο τους.

  • Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε ένα φόβο μας;
  • Γιατί είναι καλό να μην φοβόμαστε;
  • Γιατί είναι καλό να μιλάμε για τους φόβους μας;

Φυλλα εργασίας για την καινούρια χρονιά στο νηπιαγωγειο

Τι είναι αυτό που θα θέλαμε να πετύχουμε για το 2013; Τι στοίχημα μπορούμε να βάλουμε και να δούμε αν το επιτύχαμε στο τέλος της χρονιάς; Για τα παιδιά αυτό μπορεί να είναι να αποκτήσουν κάποιο παιχνίδι ή άλλο υλικό αγαθό. Θα πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι αυτό που θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε θα είναι για τον εαυτό μας. Εμείς οι μεγάλοι το ονομάζουμε "στόχο" για τα παιδιά θα το ονομάσουμε "στοίχημα". Π.χ  Να είμαι πιο χαμογελαστός, Να μην στεναχωρώ τη μαμά και τον μπαμπά κλπ. Τα αποτελέσματα σε αυτήν τη φάση συνήθως έρχονται μετά από συζήτηση με τα παιδιά και μάλιστα καλό είναι να τη δουλέψουμε σε μικρές ομάδες για καλύτερα αποτελέσματα.

Φυλλα εργασίας για την καινούρια χρονιά στο νηπιαγωγειο

Στο παρακάτω pdf αρχείο θα βρείτε το υλικό για να το εκτυπώσετε είτε έγχρωμο, είτε ασπρόμαυρο.

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΡΧΗ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΡΧΗ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ

Καλό είναι εαν υπάρχει η δυνατότητα να προτιμήσετε την έγχρωμη εκτύπωση γιατί οι εικόνες και τα χρώματα αποτελούν από μόνα τους κίνητρό για τα παιδιά, ώστε να ασχοληθούν με κέφι και διάθεση.

Καλή μας χρονιά λοιπόν! Και καλή χρονιά σε όλα τα παιδιά του κόσμου!

Αρθρα Για Γονεις

Προτεινομενα Αρθρα

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap