book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Ένα σημαντικό βήμα για τα παιδιά στο νηπιαγωγείο είναι να μάθουν να χειρίζονται το ψαλίδι. Απαιτεί αρκετή δεξιότητα καθώς είναι σύνθετη δραστηριότητα: το ένα χέρι κρατάει το χαρτί και το στρέφει και το άλλο κρατάει το ψαλίδι και το ανοιγοκλείνει προκειμένου να κόψει. Η σωστή χρήση του, από τα ίδια τα παιδιά προσφέρει όχι μόνο αναπτυξη της λεπτής κινητικότητας και ανεξαρτησία, αλλά και μεγάλη αυτοπεποίθηση στα νήπια. Είναι καλό να δίνουμε στα παιδιά να χειρίζονται το ψαλίδι όσο πιο νωρίς γίνεται μέσα στη χρονιά, ώστε να αποκτήσουν την απαιτούμενη εξοικίωση.

Για να μπορέσει ένα παιδί να κρατήσει σωστά το ψαλίδι και να το χειριστεί με ακρίβεια, πρέπει να το βοηθήσουμε πρώτα να ενδυναμώσει τα χέρια του. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε εντάσσοντας διάφορες δραστηριότητες στην καθημερινότητά του όπως:

 • Να προτρέπουμε το παιδί να μαλακώνει μπαλάκια από πλαστελίνη. Αυτό οδηγεί στο να συμπιέζει την πλαστελίνη βάζοντας δύναμη κι επομένως να εξασκεί το χέρι του.
 • Να προτρέπουμε το παιδί να χρησιμοποιεί κούκλες του κουκλοθέατρου (χρησιμοποιεί κι εδώ τα ίδια δάχτυλα που θα χρειαστεί και στη χρήση ψαλιδιού)
 • Να προτρέπουμε το παιδί να σφίγγει σφουγγάρι (σαν να το στραγγίζει από νερό)
 • Να προτρέπουμε το παιδί να χρησιμοποιεί τανάλια - παιχνίδι (συνήθως υπάρχουν σε σετ με παιχνίδια-εργαλεία για μικρά παιδιά) και με αυτήν να πιάνει αντικείμενα και να τα μετακινεί από το ενα μέρος στο άλλο

Επίσης, επειδή για να κόψουμε κάτι χρειαζόμαστε και τα δυο μας χέρια μπορούμε να ενθαρρύνουμε και δραστηριότητες που βοηθάνε στην αμφιπλευρικότητα, όπως:

 • Να ανοιγοκλείνουν φερμουάρ
 • Να κουμπώνουν και να ξεκουμπώνουν κουμπιά
 • Να δένουν κορδόνια
 • Να ανοίγουν και να κλείνουν καπάκια από βαζάκια
 • Να κολλάνε και να ξεκολλάνε αυτοκόλλητο - βέλκρο (αυτό που χρησιμοποιούμε συνήθως στις κατασκευές που κάνουμε για την τάξη)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! υπάρχουν ψαλίδια και για δεξιόχειρες και για αριστερόχειρες στην αγορά καλό είναι να σεβόμαστε το αν ένα παιδί είναι αριστερόχειρας και να του δίνουμε το ανάλογο ψαλίδι και επίσης,, υπάρχουν ψαλίδια σε διάφορα μεγέθη αν κάποιο από τα προνήπιά μας έχει μικρά χεράκια ας του δώσουμε ένα μικρότερο σε μέγεθος ψαλίδι

Στην αρχή μπορούμε να ξεκινάμε με απλά φύλλα εξάσκησης και με χαρτιά που δεν χρειαζόμαστε και στη συνέχεια να δίνουμε σιγά-σιγά στα παιδιά, να κόβουν χαρτόνι και  σχήματα για διάφορες κατασκευές. Τα ψαλιδάκια που έχουμε για αυτήν την ηλικία είναι αυτά με τις στρογγυλεμένες άκρες. Προτρέπουμε τα παιδιά να κρατάνε το ψαλίδι με τις άκρες των δακτύλων τους και να μην το τοποθετούν προς τα πίσω.

Ακολουθώντας την εξελικτική πορεία των μικρών παιδιών, η σειρά με την οποία μπορούμε να τα βοηθήσουμε  στη διαδικασία κοψίματος είναι η εξής:

1. Κομμάτι χαρτί να το κόβουν σε μικρά κομμάτια ακανόνιστα

2. Παραλληλόγραμμο χαρτί το κόβουν σε κομματάκια κατά μήκος

3. Κόβουν πάνω σε μια ευθεία

ΥΛΙΚΑ:

Χρησιμοποιούμε σκληρά υλικά όπως, χαρτόνι, κάνσον, οντουλε, (αφρώδες δεν είναι σκληρό αλλά έχει πάχος) κλπ για να ενδυναμώσουμε τα χεράκια των παιδιών

Χρησιμοποιούμε μαλακά υλικά όπως, χαρτί, αλουμινόχαρτο, βελουτέ,  κλπ προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά να δώσουν έμφαση στην λεπτομέρεια και να ελεγξουν το χερι τους

Το ποιηματάκι και οι εικόνες θα μας βοηθήσουν να τραβήξουμε το ενδιαφέρον των παιδιών και θα τα βοηθήσουμε να ακολουθήσουν συγκεκριμένο τρόπο που θα κρατάνε το ψαλίδι τόσο για την ασφάλειά τους, όσο και για να κόβουν με μεγαλύτερη ευκολία.

Μπορούμε να τις αναρτήσουμε στην τάξη στο χώρο που φυλάμε τα ψαλίδια, ώστε τα παιδιά να έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους και κάθε φορά που πάνε να παρουνε το ψαλίδι τους να τα βλέπουν.

Οι γονείς μπορούν  να τα αναρτήσουν στο δωμάτιο του παιδιού, όταν αποφασίσουν να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά τους να μάθουν να κόβουν με το ψαλίδι.

                Το ψαλίδι (Μάρλεν Κεφαλίδου)


Το ψαλίδι σου σαν πιάνεις

πρέπει να χεις ΠΡΟΣΟΧΗ

Και τα μάτια σου να βλέπουν

να κόβει ωραία το χαρτί.


Για να κόψεις με ψαλίδι

τρία δαχτυλάκια βάλε

τον αντίχειρα, το δείκτη

και τον μέσο σου και πάμε!

 


Την μυτούλα απ’ το ψαλίδι

 

οδήγησέ την στη γραμμή

 

και θα δεις πόσο ωραία

 

τα κόβεις όλα στη στιγμή!


psalidi1psalidi2

psalidi3psalidi4


ΦΥΛΛΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ


psalidi5psalidi6


Στο παρακάτω pdf αρχείο θα βρείτε τις καρτέλες για να τις εκτυπώσετε:


ΚΑΡΤΕΛΕΣ - ΨΑΛΙΔΙΑρθρα Για Γονεις

Προτεινομενα Αρθρα

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

 • Διαφήμιση
 • Στατιστικά Ιστοσελίδας
 • Όροι Χρήσης
 • Sitemap