Η ΜΟΥΣΙΚΗ – ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ
Αφού κάνουμε δράσεις με τα παιδιά με τα μουσικά όργανα της τάξης μας, βάζουμε στα παιδιά να ακούσουν κάποιο κομμάτι κλασσικής μουσικής (κατά προτίμηση Mozart) η “μικρή νυχτερινή μουσική ” είναι πολύ όμορφο και ρωτάμε τα παιδιά αν τους αρέσει κι αν γνωρίζουν τι όργανα παίζουν και δημιουργούν αυτήν τη μουσική. Μπορούμε να τους δείξουμε βιντεάκια από το youtube με ορχήστρες κλασσικής μουσικής. Σιγά σιγά τους εξηγούμε ότι αυτά τα όργανα είναι πολύ παλιά και όταν κάποιος συνθέτης γράφει μουσική τα “ταιριάζει” πολύ όμορφα μεταξύ τους και βγάζουν αυτήν την ωραία μουσική. Κατηγοριοποιούμε τα μουσικά όργανα σε έγχορδα, πνευστά και κρουστά και εξηγούμε στα παιδιά τι σημαίνει η κάθε κατηγορία.
Έγχορδα:
Είναι τα μουσικά όργανα που έχουν κάτι λεπτά “συρματάκια” τα οποία λέγονται χορδές και όταν ακουμπάμε αυτές τις χορδές είτε με το χέρι είτε με ένα αντικείμενο που λέγεται δοξάρι βγάζουν ήχο. Τους δείχνουμε εικόνες από τα έγχορδα μουσικά όργανα της ορχήστρας και τους βάζουμε να ακούσουν τον ήχο τους. Αν έχουμε το χρόνο και τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον το προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα και παίζουμε παιχνίδι με τα παιδιά να αναγνωρίζουν το όργανο που ακούνε και να το ταιριάζουν με την εικόνα.
Πνευστά:
Πνευστά όνομάζονται τα όργανα εκείνα που χρειάζεται να τα φυσήξουμε για να βγάλουν ήχο. Χρειάζονται δηλαδή την πνοή μας γι΄αυτό και λέγονται πνευστά. Ακολουθούμε κι εδώ την ίδια διαδικασία ακούγοντας τον ήχο τους από cd και παίζοντας ίσως και το παιχνίδι. Καλό είναι να μην γνωρίσουμε στα παιδιά την ίδια μέρα όλα τα είδη των μουσικών οργάνων αλλά ανά μια ή δυο μέρες.
Κρουστά:
Κρουστά όνομάζονται τα μουσικά όργανα που χρειάζεται να τα χτυπήσουμε για να βγάλουν ήχο. Τα χτυπάμε είτε με το χέρι είτε με ένα “ραβδί” που ονομάζεται μπαγκέτα. Ακολουθούμε κι εδώ την ίδια διαδικασία ακούγοντας τον ήχο τους από cd και παίζοντας ίσως και το παιχνίδι.
Στο παρακάτω pdf αρχείο μπορείτε να βρείτε το εποπτικό υλικό και να το εκτυπώσετε:
Μουσικά όργανα της ορχήστρας (δεξί κλικ – ‘Save Link As’)