Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ- ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ- 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Η Αγία Βαρβάρα, ήταν κόρη του φανατικού εθνικού Διόσκουρου, που το μίσος του για τους Χριστιανούς ήταν πολύ μεγάλο και τον οδηγούσε σε άσχημες πράξεις. Αντίθετα, η κόρη του Βαρβάρα ήταν κρυφή Χριστιανή και όταν χρειάστηκε δεν δίστασε να φανερώσει το μυστικό της στον πατέρα της, χωρίς να λογαριάσει την οργή του. Φυσικά ο σκληρός και άπονος Διόσκουρους, τυφλωμένος από τον φανατισμό του και μη μπορώντας να την συγχωρέσει, την παρέδωσε στον έπαρχο για να την τιμωρήσει. Ο έπαρχος θαμπωμένος από την ομορφιά της αλλά και τον θαυμάσιο χαρακτήρα της νέας, θέλησε να την σώσει. Προσπάθησε να την κάνει να αλλάξει ιδέες, αλλά μάταια. Τη βασάνισε αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι την έστειλε πίσω στον πατέρα της. Αυτός τυφλωμένος από το μίσος του , δεν μπόρεσε πια να δει τη Βαρβάρα σαν κόρη του. Αφού ήταν Χριστιανή, ήταν εχθρός του και έπρεπε να εξοντωθεί.
Έτσι αποφάσισε να αποκεφαλίσει ο ίδιος την κόρη του τη Βαρβάρα. Κατά την παράδοση, ενώ της έκοβε το κεφάλι της, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού τον έκαψε . Αυτόν τον τιμωρό κεραυνό, συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού μας, κι έχουν ως προστάτιδα την Αγία Βαρβάρα.Επίσης, η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα και των παιδιών και τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες, όπως την ανεμοβλογιά και άλλες.
Για να την “γλυκάνουν” σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη το έλεγαν “ΒΑΡΒΑΡΑ”.
Στους Χριστιανούς η παρασκευή της “Βαρβάρας” ξεκίνησε ως εξής:
Ο Διόσκουρος, είχε συλλάβει ένα άσχημο και αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.
Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Ετσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί και λέγεται “ΒΑΡΒΑΡΑ”.
Στη Θράκη χρησιμοποιούν εννέα είδη για την παρασκευή της Βαρβάρας, (σιτάρι, μύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, κανέλα, σουσάμι, ταχίνη και φρούτα ψιλοκομμένα, κυρίως μήλα σκληρά) Στην περιοχή της Μακράς Γέφυρας και της Αδριανούπολης για γούρι έριχναν μέσα 3 εως 4 κουκιά και όποιος τα έβρισκε θεωρούταν καλότυχος.
Στο παρακάτω pdf αρχείο περιέχεται η εικόνα, για να την εκτυπώσετε:
Η Αγία Βαρβάρα (δεξί κλικ – ‘Save Link As’)