ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Φτιάχνουμε το δικό μας κήπο!
Αν έχουμε ένα μικρό χώρο στην αυλή μας μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας κήπο. Αν θέλουμε μπορούμε να οργανώσουμε δραστηριότητες στις οποίες να πάρουν μέρος και οι γονείς και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα όμορφο περιβάλλον στο σχολείο μας!
Διακοσμούμε τις γλαστρούλες μας και φυτεύουμε σπόρους!
Βάφουμε μικρά γλαστράκια και στη συνέχεια φυτεύουμε σ’ αυτά σπόρους τους οποίους φροντίζουμε, ώστε να μεγαλώσουν.
Ζωγραφίζουμε το φανταστικό μας δέντρο με αφορμή ένα τραγούδι!
Ακούμε το τραγούδι «το δέντρο» από το cd H επιστροφή του Τεμπέλη Δράκου και με αφορμή την ανθοφορία τώρα την Άνοιξη, ζωγραφίζουμε ένα φανταστικό δέντρο, που αντί για τα λουλούδια που ανθίζουν στα υπόλοιπα δέντρα αυτό είναι διαφορετικό και του συμβαίνουν όλα τα απίστευτα που ακούμε στο τραγούδι. Μπορούμε να το ζωγραφίσουμε σε χαρτί του μέτρου και να το κάνουμε πολύ μεγάλο. Στη συνέχεια μπορούμε να συζητήσουμε με τα παιδιά και να εξάψουμε τη φαντασία τους, ώστε να ζωγραφίσουν ή να κολλήσουν και άλλα φανταστικά και περίεργα πράγματα στο δέντρο μας.
Δημιουργούμε τυπώματα σε σχήμα λουλουδιών!
Χρησιμοποιούμε κομμάτια από σφουγγάρια, φελλούς, ακόμη και φρούτα ή λαχανικά (πατάτες, μήλα κλπ) για να κάνουμε τυπώματα λουλουδιών και φυτών. Αυτό μπορεί να γίνει είτε ατομικά σε μικρά κάνσον μεγέθους Α4, είτε σε χαρτί του μέτρου σαν ομαδική εργασία από όλα τα παιδιά και να συνθέσουμε μια πολλή όμορφη ανοιξιάτικη εικόνα.
Δημιουργούμε ψηφιδωτά με σπόρους και όσπρια!
Χρησιμοποιούμε όσπρια και σπόρους, ώστε να φτιάξουμε τα δικά μας ψηφιδωτά.
Φτιάχνουμε λουλούδια από χάρτινα πιάτα!
Χρησιμοποιούμε χάρτινα πιάτα για να κατασκευάσουμε λουλούδια από χαρτί. Κόβουμε το χάρτινο πιάτο σε σχήμα λουλουδιού, όπως δείχνει η εικόνα σε δυο μεγέθη και στη συνέχεια τα «γυρίζουμε» με ένα πινέλο τα βάφουμε με τέμπερες. (Η ιδέα είναι από το www.auntpeaches.com)
Βάζουμε τα λουλούδια στην τάξη μας!
Κατασκευάζουμε απλά λουλούδια σε διάφορα χρώματα από χαρτόνι και τα χρησιμοποιούμε για να χορέψουμε, να δραματοποιήσουμε, να στολίσουμε την τάξη και να γιορτάσουμε την Άνοιξη!
Γινόμαστε σπορο…συλλέκτες!
Φτιάχνουμε τη δική μας συλλογή με σπόρους. Αυτό μπορεί να γίνει είτε πριν είτε αφότου φυτέψουμε αυτούς τους σπόρους στα γλαστράκια μας.
Κατασκευάζουμε λουλούδια!
Χρησιμοποιούμε χαρτάκια από αυτά που βάζουμε μέσα τα cupcakes. Τα βάφουμε και τα στολίζουμε μέχρι να γίνουν λουλούδια!
Φτιάχνουμε τις δικές μας ανοιξιάτικες ιστορίες:
Χρειαζόμαστε:
Τις καρτέλες – εποπτικό υλικό που δίνονται παρακάτω
1 ζάρι
Κάθε παιδί ρίχνει το ζάρι και ανάλογα με τον αριθμό που φέρνει παίρνει την καρτέλα που του αντιστοιχεί. Η καρτέλα του δίνει την αρχή μιας πρότασης και το παιδί θα πρέπει να συνεχίσει την πρόταση, ώστε να βγάζει νόημα.
Το παιχνίδι μπορεί να γίνει πιο δύσκολο αν χρησιμοποιήσουμε 2 ζάρι αντί για ένα και τα παιδιά -χωρισμένα σε ομάδες αυτή τη φορά- καλούνται να πουν όχι απλά μια πρόταση αλλά μια μικρή ιστορία που να περιέχει μέσα τις φράσεις από τις καρτέλες που τους έτυχαν. Ένας πολύ ευχάριστος τρόπος για να αναπτύξουν τα μικρά παιδιά τον προφορικό λόγο μέσα από το παιχνίδι και τη συνεργασία.
Στο παρακάτω pdf αρχείο θα βρείτε το εποπτικό υλικό για να το εκτυπώσετε:
ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΜΕ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ
Ας φτιάξουμε το δικό μας ποίημα!
Χρειαζόμαστε την καρτέλα που δίνεται παρακάτω. Αναρτούμε την καρτέλα σε εμφανές σημείο και ζητάμε από κάθε παιδί να μας φτιάξει το δικό του «ποίημα» ανάλογα με το ζητάει η κάθε φράση. Μπορούμε να ηχογραφήσουμε τις απαντήσεις των παιδιών και στο τέλος να τις ακούσουμε.
Στο παρακάτω pdf αρχείο θα βρείτε την καρτέλα για να την εκτυπώσετε:
Παίζουμε με τα χρώματα της Άνοιξης
Καλύπτουμε ένα τοίχο στην τάξη μας με χαρτί του μέτρου. Συζητάμε με τα παιδιά για τα χρώματα της Άνοιξης. Με τι χρώματα γεμίζει η φύση την Άνοιξη; Είναι έντονα ή απαλά; Ανοιχτά ή σκούρα; Αφού καταλήξουμε στα συμπεράσματά μας δίνουμε στα παιδιά πινέλα και χρώματα και τους ζητάμε να μας ζωγραφίσουν την άνοιξη μέσα από χρώματα. Καλό είναι να βάλουμε στα παιδιά σακούλες πλαστικές σαν ποδιές για να μην λερωθούν και να τα αφήσουμε να δημιουργήσουν!
Δημιουργούμε το δικό μας ανοιξιάτικο χορό!
Με ένα μουσικό κομμάτι που μας αρέσει να ακούμε στην τάξη δημιουργούμε το δικό μας χορό και τον ονομάζουμε «Ο χορός της Άνοιξης». Τι ξεχωριστό θα έχει αυτός ο χορός; Πως θα φαίνεται ότι είναι της Άνοιξης και όχι κάποιας άλλης εποχής; Αυτοσχεδιάζουμε, συμφωνούμε στις τελικές κινήσεις και χορεύουμε, χορεύουμε, χορεύουμε! Προσπαθούμε να μάθουμε τον χορό μας και σε άλλους (στους γονείς μας, σε φίλους μας κλπ)