interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟ ΛΙΑΝΑ ΔΕΝΕΖΑΚΗ

Βραβευμένη συγγραφέας, με 17  βιβλία στο ενεργητικό της και έχοντας εικονογραφήσει πάνω από 150 βιβλία άλλων συγγραφέων, η ευφάνταστη Λιάνα Δενεζάκη απαντάει στις ερωτήσεις του kindykids.gr και μας ανοίγει μια πόρτα στους παραμυθένιους κόσμους της.

Ας γνωριστούμε!!

Συνεντευξη με τη συγγραφέα και εικονογράφο Λιάνα ΔενεζάκηΗ Λιάνα Δενεζάκη είναι συγγραφέας και εικονογράφος. Σπούδασε γραφιστική και για ένα διάστημα εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε σε περιοδικά και εφημερίδες. Η μεγάλη της αγάπη ήταν και παραμένει το βιβλίο, στο οποίο στράφηκε γρήγορα.

Το 2009 τιμήθηκε με τον Έπαινο Προσχολικής και Πρώτης Σχολικής Ηλικίας του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου «Πηνελόπη Μαξίμου» για το βιβλίο Ένας Γενναίος Σκύλος, ενώ το 2010 με το Βραβείο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Μέσης Σχολικής Ηλικίας «Φανής Αποστολίδου» για το βιβλίο Μαρδούκ!.

Μέχρι σήμερα έχει γράψει 17 παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη κι έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 150 βιβλία πολλών εκδοτικών οίκων. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς κι έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις εικονογράφησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 mirrors-Εργαλεία για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας» στο πλαίσιο του προγράμματος «Δια βίου Μάθηση» (τομεακό πρόγραμμα Εrasmus). 


Κυρία Δενεζάκη καλωσορίσατε στο kindykids.gr! Αλήθεια, πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Η συγγραφή στη ζωή μου προέκυψε αυθόρμητα. Έμοιαζε να είναι η φυσική συνέχεια όλων εκείνων των εικόνων που κατά καιρούς ζωγράφιζα για την προσωπική μου ευχαρίστηση. Απλώς, κάποια στιγμή ήρθε η ώρα να τις αφήσω να αφηγηθούν τις ιστορίες τους.


Από που αντλείτε την έμπνευσή σας για τη δημιουργία των παραμυθένιων κόσμων σας;

Αυτή η ερώτηση πάντα μου προκαλεί αμηχανία, γιατί το μόνο που έρχεται κάθε φορά να απαντήσω είναι: «Από παντού!»


Πόση ευκολία σας παρέχει το γεγονός ότι είστε και εικονογράφος και πόσο απαιτητικό είναι να δημιουργείτε εικόνες και κόσμους για τις ιστορίες άλλων συγγραφέων;

Σκέφτομαι με εικόνες. Οπότε, όταν διαβάζω μια ιστορία -ανεξάρτητα αν καλούμαι να την εικονογραφήσω ή όχι,- αυτή έχει ήδη μορφή στο μυαλό μου. Αυτό που θέλω να πετυχαίνω κάθε φορά είναι να μεταφέρω τις εικόνες που γεννάει μέσα μου μια ιστορία με τρόπο τέτοιο που να παρασύρει και τους αναγνώστες στο ταξίδι του συγγραφέα.


Γνωρίζετε από την αρχή, το τέλος της κάθε ιστορίας που γράφετε ή σας οδηγούν οι ήρωές σας;

Όταν οι ήρωες ενός μυθιστορήματος έχουν δομηθεί με ειλικρίνεια και συνέπεια, όταν τους έχει αποδοθεί παιδική ηλικία, ταυτότητα, συγκεκριμένα βιώματα και χαρακτήρας λειτουργούν αυτόνομα από τον συγγραφέα. Εκείνος θέτει τις παραμέτρους. Ο τρόπος που θα αντιδράσουν όμως δεν ορίζεται παρά μόνο από τις σχέσεις και τις δυναμικές της ίδιας της ιστορίας. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου «Το Σμαράγδι και η Θάλασσα», ήταν πολλές οι φορές που ένιωθα συγγραφέας αλλά και αναγνώστης ταυτόχρονα. Από τη μία έθετα τις συνθήκες και από την άλλη αγωνιούσα να γράψω τη συνέχεια για να δω και γω η ίδια τι θα συμβεί παρακάτω. Στη δική μου περίπτωση οι ήρωές μου είναι αυτοί που με καθοδηγούν.


Το δικό σας αγαπημένο βιβλίο όταν ήσαστε παιδί;

«Ο παπουτσής και τα ξωτικά», των αδερφών Γκριμ ήταν και είναι το παραμύθι που αγαπώ περισσότερο απ’ όλα.


Υπάρχει κάποιο βιβλίο, που κατά τη γνώμη σας, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει κάθε παιδί;

Η ανάγνωση για μένα είναι εξερεύνηση, ελευθερία, είναι ταξίδι, γιορτή και γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν της ταιριάζουν τα «πρέπει». Ας φέρουμε σε επαφή τα παιδιά με καλογραμμένα βιβλία που καλλιεργούν τη δημιουργική φαντασία και τις αξίες της ζωής και ας τα αφήσουμε να ανακαλύψουν μόνα τους τι είναι αυτό που θα αγαπήσουν περισσότερο.


Ποιο είναι το ωραιότερο πράγμα στη ζωή ενός συγγραφέα;

Για μένα είναι το διάστημα που βουτάω στο μύθο τη στιγμή που πλάθεται. Όταν χάνομαι μέσα στις μυρωδιές, τα σοκάκια, τους ήχους και τις γεύσεις του. Αισθήσεις που παραμένουν για καιρό, ακόμα κι όταν έχει μπει η τελευταία τελεία. 


Το 2009 τιμηθήκατε με τον Έπαινο Προσχολικής και Πρώτης Σχολικής Ηλικίας του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου «Πηνελόπη Μαξίμου» για το βιβλίο «Ένας γενναίος Σκύλος» και το 2010 με το Βραβείο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Μέσης Σχολικής Ηλικίας «Φανής Αποστολίδου» για το βιβλίο «Μαρδούκ». Πως αισθάνεστε για αυτήν την επιβράβευση;

Δε θέλω να φανώ αχάριστη, αλλά για μένα η μεγαλύτερη επιβράβευση έρχεται από τα ίδια τα παιδιά, όταν επισκέπτομαι κάποιο σχολείο για παράδειγμα και τα ακούω γεμάτα ενθουσιασμό να μου λένε πόσο πολύ τους άρεσε κάποιο βιβλίο μου. Τα μάτια των παιδιών δεν λένε ψέματα, κι αυτό για μένα είναι το μεγαλύτερο βραβείο και δεν το αλλάζω με καμιά διάκριση.


Πόσο δύσκολο αναγνωστικό κοινό είναι τα παιδιά;

Τα παιδιά είναι κοινό που το χαρακτηρίζει η ειλικρίνεια κι όταν κρατούν στα χέρια τους κάτι που γράφτηκε με σεβασμό και αλήθεια, τότε το εκτιμούν.


Πως μπορεί το βιβλίο να έχει θέση στη ζωή των σημερινών παιδιών που μεγαλώνουν στην κοινωνία της τεχνολογίας;

Το βιβλίο έχει θέση στη ζωή κάθε παιδιού σε κάθε εποχή και κοινωνία γιατί, πολύ απλά, αυτό που του προσφέρει είναι η μαγεία. Σε έναν υπερβατικό κόσμο, γεμάτο από πλάσματα της φαντασίας, τα παιδιά αιώνες τώρα μοιράζονται κοινές ανησυχίες για τη ζωή, ανεξάρτητα από το πού και το πότε μεγαλώνουν. Από την άλλη το βιβλίο σαν αντικείμενο έχει μια ιδιαίτερη γοητεία που καμιά οθόνη δεν μπορεί να συναγωνιστεί.


Πως πρέπει κατά τη γνώμη σας να επιλέγουν οι γονείς βιβλία για τα παιδιά τους;

Τα παιδιά έχουν το χάρισμα να ονειρεύονται και σ’ αυτό ακριβώς το χάρισμα νομίζω ότι πρέπει να επενδύουν οι γονείς, που θέλουν να τους καλλιεργήσουν την αγάπη για την ανάγνωση. Ένα παιδί που χαίρεται να ταξιδεύει μέσα από τις σελίδες των βιβλίων δεν θα πέσει στην παγίδα να κυνηγά τη στείρα γνώση και δε θα θυσιάσει τη φαντασία του στο βωμό της ενήλικης ζωής.


Υπάρχει κάποιο από τα βιβλία σας που αγαπάτε περισσότερο; Αν ναι για ποιο λόγο;

Αγαπώ πάντα περισσότερο το επόμενο βιβλίο μου, αυτό που γράφω εκείνη την εποχή ή αυτό που τριβελίζει το μυαλό μου περιμένοντας ανυπόμονα να το αφήσω να διηγηθεί την ιστορία του.


Υπάρχει κάποιο παιδικό βιβλίο που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς κι αν ναι γιατί; 

Είναι πολλά τα βιβλία που λατρεύω αλλά δεν υπάρχει κάποιο που θα ήθελα να έχω γράψει εγώ συγκεκριμένα. Χαίρομαι που γράφτηκε και που μπορώ να το απολαύσω ως αναγνώστρια και να ταξιδέψω μέσα από τις σελίδες του.


Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για το kindykids.gr;

Είναι ένας διαδικτυακός τόπος συνάντησης και αλληλεπίδρασης ανθρώπων που τους ενώνει η αγάπη και το ενδιαφέρον για το παιδί. Διατρέχοντάς το κανείς ανακαλύπτει πρωτότυπες προτάσεις, παιχνίδια, δραστηριότητες και άρθρα για παιδαγωγούς, αλλά και για γονείς. Είναι χαρά μου, που βρίσκομαι στην ομάδα σας και σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία!


ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη:

 • Ένας γενναίος σκύλος
 • Ζωγράφισε τη μόδα
 • Παράξενο καλοκαίρι
 • Διακοπές με την αχτύπητη παρέα - Β' Δημοτικού
 • Διακοπές με την αχτύπητη παρέα - Α' Δημοτικού
 • Τα μουσουδάκια μαθαίνουν τους αριθμούς
 • Λεύκωμα-Ελπίδα+Ελίνα=φίλες για πάντα
 • Κωδικός: Μελάνι
 • Καλά ξεμπερδέματα!
 • Το δάσος που άλλαξε όνομα
 • Από Δευτέρα και βλέπουμε...
 • Τα μουσουδάκια μαθαίνουν την Αλφα-Βητα
 • Φράουλες, βατόμουρα και τρεις σταγόνες μέλι
 • Μαρδούκ
 • Ελεύθερες ώρες με τα μουσουδάκια

 

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Λιάνα Δενεζάκη για το χρόνο  και την συνέντευξη που παραχώρησε στο kindykids.gr. Της ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία σε ό,τι κάνει και η φαντασία της να μη στερέψει ποτέ! Να συνεχίσει να μας ταξιδεύει μεσα από εικόνες και λέξεις στους παραμυθένιους κόσμους της!

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

Προτεινομενα Αρθρα

Αρθρα Για Γονεις

 • Διαφήμιση
 • Στατιστικά Ιστοσελίδας
 • Όροι Χρήσης
 • Sitemap