• Home
  • Γονεις
  • Βοηθώντας το παιδί σας να αναπτύξει τον εγκέφαλό του.
book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

Βοηθώντας το παιδί σας να αναπτύξει τον εγκέφαλό του.

  1. 1. Να είστε ζεστοί και να δείχνετε την αγάπη σας

 

Τα παιδιά βιώνουν τις σχέσεις τους μέσα από τις αισθήσεις τους. Μέσα από ζεστές και γεμάτες αγάπη αλληλεπιδράσεις, όπως το άγγιγμα, το χαμόγελο, το τραγούδι και η ομιλία τα μικρά παιδιά αισθάνονται ασφαλή και σίγουρα με τους δικούς τους ανθρώπους. Το άγγιγμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί διεγείρει τον εγκέφαλο να παράγει ορμόνες ανάπτυξης.

2. Να ανταποκρίνεστε στους ήχους, τις εκφράσεις και τις κινήσεις των παιδιών σας

Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κατάλληλες λέξεις για να εκφραστούν, για το λόγο αυτό αισθάνονται ασφαλή, όταν οι γονείς ανταποκρίνονται στις άλλου είδους εκφράσεις τους. Αρχίζουν να νιώθουν εμπιστοσύνη όταν τη στιγμή που κλαίνε κάποιος τους παρηγορεί, όταν τρώνε την ώρα που πεινάνε και όταν τους χαμογελάνε την ώρα που παίζουν μαζί τους.

3. Μιλήστε, διαβάστε και τραγουδήστε στο παιδί σας.

Φτιάχνοντας ιστορίες, τραγουδώντας τραγούδια και περιγράφοντας διάφορα πράγματα στο παιδί σας, ενισχύει τη γλωσσική ικανότητα αλλά και την ικανότητα της ομιλίας, ακόμα κι αν το παιδί σας δεν καταλαβαίνει το ακριβές νόημα των λέξεων που χρησιμοποιείτε. Ερευνητές έχουν βρει ότι όταν οι μητέρες μιλούν συχνά στα παιδιά τους, εκείνα στην ηλικία των 2 έχουν μάθει περίπου 300 λέξεις περισσότερες από τα συνομήλικα παιδιά που οι μητέρες τους σπάνια τους μιλούν. Έρευνες έχουν ακόμη βρει ότι ο τρόπος που διαβάζετε σε μεγαλύτερης ηλικίας  παιδιά  κάνει τη διαφορά. Με το να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή τους, ρωτώντας ερωτήσεις, δείχνοντας τις εικόνες και ζητώντας να προβλέψουν το τέλος της ιστορίας, ο εγκέφαλος των παιδιών διεγείρεται και προκαλείται ακόμη περισσότερο.

4. Καθιερώστε ρουτίνες και τυπικά

Οι καθημερινές ρουτίνες και τα τυπικά λειτουργούν καθησυχαστικά για τα παιδιά. Βοηθούν τα παιδιά να γνωρίζουν τι να περιμένουν και πώς να εξηγούν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Για παράδειγμα ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να γνωρίζει ότι είναι η ώρα του ύπνου γιατί η μαμά του κλείνει τις κουρτίνες και τραγουδάει ένα τραγούδι. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ασφαλείς και προβλέψιμες δραστηριότητες μέσα στην καθημερινότητά τους έχει αποδειχθεί ότι έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

5. Ενθαρρύνετε την περιέργεια, την ασφαλή εξερεύνηση και το παιχνίδι

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονιού και παιδιού θέτουν τη βάση για τη μετέπειτα ανάπτυξη και σχολική επιτυχία. Από τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να μπουσουλάει και να περπατάει αρχίζει και να εξερευνά τον κόσμο. Οι γονείς οφείλουν να ενθαρρύνουν την ασφαλή εξερεύνηση και το παιχνίδι και να είναι δεκτικοί όταν το παιδί τους χρειάζεται να γυρίσει σε αυτούς για να νιώσει ασφαλές. Το παιχνίδι έχει αναγνωριστεί μια σημαντική ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά.

6. Να είστε επιλεκτικοί στο τι και πόσο βλέπει το παιδί σας τηλεόραση.

Τα παιδιά μικρής ηλικίας δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Κάποιες εικόνες στην τηλεόραση μπορούν να καλλιεργήσουν τη γλωσσική ανάπτυξη, όμως άλλες μπορεί να οδηγήσουν σε μπέρδεμα και φόβο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις , έχουν γονείς που περιορίζουν την ώρα τους μπροστά στην τηλεόραση και που είναι επιλεκτικοί ως προς το τι θα δουν τα παιδιά τους. Γενικότερα η τηλεόραση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως νταντά των παιδιών.

7. Χρησιμοποιήστε την πειθαρχεία σαν μια ευκαιρία για να διδάξετε στα παιδιά σας.

Τα παιδιά χρειάζονται όρια και συνέπεια, επίβλεψη με αγάπη από τους γονείς. Κρατήστε τα παρακάτω στο μυαλό σας:

  • Επικοινωνείτε με το παιδί σας για το τι χρειάζεται να γίνει κάθε στιγμή
  • Πείτε ΟΧΙ αλλά κάντε το με αγάπη
  • Δώστε εξήγηση για τους κανόνες που θέτετε κάθε φορά
  • Δώστε στο παιδί σας συγκεκριμένους στόχους και γίνετε συγκεκριμένοι ως προς το τι ζητάτε από αυτό.
  • Λάβετε υπόψη τα συναισθήματα των παιδιών σας αλλά θέστε όρια.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν πως οι πράξεις τους επηρεάζουν τους άλλους ανθρώπους
  • Βοηθείστε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν λέξεις για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους.
  • Αναγνωρίστε τη θετική συμπεριφορά.

8. Αναγνωρίστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό

Κάθε παιδί έχει διαφορετική προσωπικότητα και ταμπεραμέντο και μεγαλώνει κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Η αυτοεκτίμησή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά των γονιών του απέναντι του. Δώστε στο παιδί σας συγκεκριμένους επαίνους και ενθάρρυνση: «Ανέβηκες τη σκάλα μόνος/η σου!». Με αυτό τον τρόπο αρχίζει το παιδί να καταλαβαίνει τη σύνδεση μεταξύ των πράξεών του και της ανταπόκρισης από τους γονείς του.

9. Διαλέξτε ποιοτική φροντίδα για το παιδί σας και πάρτε μέρος σ’ αυτήν

Διαλέγοντας για το παιδί σας παιδικό σταθμό είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πάρετε σαν οικογένεια. Με τις περισσότερες οικογένειες να δουλεύουν και οι δυο γονείς, τα προσχολικά κέντρα γίνονται τα μέρη όπου προσφέρουν στα παιδιά δραστηριότητες και ευκαιρίες που προωθούν την έγκαιρη εγκεφαλική τους ανάπτυξη. Έρευνες έχουν δείξει ότι υψηλής ποιότητας κέντρα προσχολικής αγωγής μπορούν να προσφέρουν μια γερή βάση για τη μετέπειτα σχολική επίδοση των παιδιών, αλλά και για τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Αποκτήστε προσωπική επαφή με τη δασκάλα του παιδιού σας και μην διστάσετε να ζητάτε συχνά πληροφορίες για την πρόοδο του παιδιού σας.

10. Και τέλος, φροντίστε τον εαυτό σας

Οι γονείς είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στη ζωή ενός παιδιού, αλλά χρειάζονται να φροντίζουν τον εαυτό τους. Αν μη τι άλλο γιατί ως γονείς προσφέρετε το πρωταρχικό περιβάλλον για τα παιδιά σας. Έτσι η δική σας υγεία και καλή φυσική και συναισθηματική κατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντικές. Μην παραμελείτε τις δικές σας ανάγκες για φαγητό, άσκηση, ξεκούραση, και συχνό ιατρικό έλεγχο, αλλά ακόμη και για τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα και τους φίλους σας. Γιατί στο τέλος όλα τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν να είστε καλύτερος γονιός.

Αρθρα Για Γονεις

Προτεινομενα Αρθρα

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap