• Home
  • Γονεις
  • Εκκριτικη ωτιτιδα ή «υγρο στο αυτι» Πληροφοριες και τροποι αντιμετωπισης
book-presentations-1
 

Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Με αφορμή ένα βιβλίο... Διαβάζουμε, προτείνουμε, δημιουργούμε υλικό... Περισσότερα..
interviews-1
 

Συνεντευξεις

Γνωρίζουμε αξιόλογους ανθρώπους. Περισσότερα..

teachers-interviews
 

Η Γωνια των Νηπιαγωγων

Οι νηπιαγωγοί αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο KindyKids.gr. Περισσότερα...

150x150-ebooks-image
 

200+ Φυλλα Εργασιας

Πρωτότυπα φύλλα εργασίας με 12 θεματικές ενότητες & δωρεάν υλικό. Περισσότερα...

kindykids-workbook-1-2

Εκκριτικη ωτιτιδα ή «υγρο στο αυτι» Πληροφοριες και τροποι αντιμετωπισης

εκκριτική ωτιτιδα ή υγρό στο αφτίΗ χειρούργος - ωτορινολαρυγγολόγος Βάντα Φλώρου μας δίνει πληροφορίες και μας προτείνει τρόπους αντιμετώπισης για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά παιδάκια τώρα το φθνόπωρο.

Με την έλευση του φθινοπώρου και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ιώσεις του αναπνευστικού, ιδιαίτερα στα μικρά μας νήπια. Αυτό σημαίνει συχνές ρινίτιδες (μυξούλες) και κατά συνέπεια ωτίτιδες.

  • Τι είναι η εκκριτική ωτίτιδα;

Η εκκριτική ωτίτιδα ή, όπως απλά λέγεται από συναδέλφους ΩΡΛ και παιδιάτρους, το «υγρό στο αυτάκι» είναι πράγματι υγρό που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο του αυτιού, εκεί όπου κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει αέρας. Ωστόσο δεν συνοδεύεται από συμπτώματα οξείας φλεγμονής, όπως πόνος ή πυρετός, που υπάρχουν στην οξεία μέση ωτίτιδα.

  • Πώς βρίσκεται εκεί το υγρό; (αιτιολογία)

Η εκκριτική ωτίτιδα είναι πιο συχνή στις ηλικίες από 6 μηνών έως 4 ετών και συνήθως αποτελεί κατάλοιπο μιας προηγηθείσας οξείας μέσης ωτίτιδας (η οξεία μέση ωτίτιδα είναι διαφορετική νόσος από το «υγρό στο αυτί» και εκδηλώνεται με έντονο πόνο στο αυτί , συμπτώματα ρινικής καταρροής ή και πυρετό).

Μπορεί όμως να προκληθεί ή και να συντηρηθεί από δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, από έντονη αλλεργική ρινίτιδα, από υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), από αδενοειδίτιδες (φλεγμονές στα κρεατάκια).

  • Ποια τα συμπτώματα;

Το κυρίαρχο σύμπτωμα της παρουσίας υγρού πίσω από το τύμπανο είναι η βαρηκοΐα. Το παιδί αισθάνεται το αυτί του βουλωμένο, αλλά συνήθως σε μικρές ηλικίες δεν μπορεί να το εκφράσει και κάποιες φορές μπορεί να παραπονιέται για στιγμιαίο πόνο στο αυτί. Έτσι το παιδί συχνά αυξάνει την ένταση της τηλεόρασης, δεν απαντά όταν το φωνάζουμε, δείχνει αφηρημένο ή δεν μας προσέχει όταν του απευθύνουμε το λόγο χωρίς να μας αντικρίζει.

Επιπλέον τα παιδιά με εκκριτική ωτίτιδα και συνοδό βαρηκοΐα ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εκφορά του λόγου και μαθησιακές δυσκολίες.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν θεωρούν ότι το παιδί τους δεν τους δίνει σημασία ή δείχνει αφηρημένο, να υποψιαστούν μια βαρηκοΐα και να επισκεφτούν τον ειδικό.

  • Πώς αντιμετωπίζεται;

Χρειάζεται κλινική αξιολόγηση των συμπτωμάτων για τη διάγνωση και την πιθανή αιτιολογία της, καθώς και τεκμηρίωση με τυμπανόγραμμα της εκκριτικής ωτίτιδας. Φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά και στεροειδή έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως θεραπεία ρουτίνας, παρά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η ενδεικνυόμενη αντιμετώπιση είναι η παρακολούθηση για ένα 3μηνο έως 6μηνό καθώς πολλές περιπτώσεις αυτοϊώνται σ’ αυτό το διάστημα. Ωστόσο 30-40% των περιπτώσεων εμφανίζουν υποτροπιάζουσες ωτίτιδες , ενώ 5-10% των επεισοδίων διαρκούν έως και 1 έτος.

Αν το πρόβλημα επιμένει, τότε συνεκτιμώνται ο βαθμός της βαρηκοΐας αν υπάρχει, η διάρκεια του επεισοδίου, καθώς και η κατάσταση της τυμπανικής μεμβράνης , αφού υπάρχει ο κίνδυνος μόνιμων αλλοιώσεων. Επόμενο βήμα είναι η χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης σωληνίσκων αερισμού (τα γνωστά σωληνάκια) με ή χωρίς ταυτόχρονη αδενοτομή (κρεατάκια).

Κατά την περίοδο της 3μηνης ή 6μηνης παρακολούθησης, σε μεγάλες βαρηκοΐες συστήνονται ακουστικά βαρηκοΐας, προκειμένου να προληφθούν δυσκολίες στην ανάπτυξη του λόγου, μαθησιακές δυσκολίες αλλά και καταστάσεις απομόνωσης που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του παιδιού.

Τέλος η εκκριτική ωτίτιδα σε παιδιά υψηλού κίνδυνου εμφάνισης γνωστικών δυσκολιών με πολύ συχνές υποτροπές, όπως παιδιά με σύνδρομο Down, με ανατομικές ανωμαλίες (κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες πχ. σχιστίες (λυκόστομα)), θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ακουστικά βαρηκοΐας.

  • Γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι υποψιασμένοι ως προς την αρτιότητα της ακοής ενός παιδιού που υπολείπεται στο σχολείο, που δυσκολεύεται στον προφορικό λόγο, που δείχνει ντροπαλό ή αφηρημένο.

http://www.pediatrics.org/cgi/content/full/113/5/1412

PEDIATRICS Vol. 113 No. 5 May 2004

 

Βάντα Φλώρου

Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος

Ειδικευθείσα στην Παιδοωτορινολαρυγγολογία στο Νοσοκομείο Παίδων "Π&Α Κυριακού" Αθηνών και στα Νοσοκομεία St Mary's και Whipps Cross του Λονδίνου

www.larynx.gr

Βασ. Όλγας 67, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 824 498, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Αρθρα Για Γονεις

Προτεινομενα Αρθρα

KindyKids.gr E-Book

100 φύλλα εργασίας  
τεύχη 1 & 2 για
δημιουργικές ώρες με τα παιδιά

Περισσοτερα

  • Διαφήμιση
  • Στατιστικά Ιστοσελίδας
  • Όροι Χρήσης
  • Sitemap