ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.
Η ακρόαση κλασσικής μουσικής μπορεί να κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα; Αλήθεια ή όχι πολλοί γονείς υποστηρίζουν ότι από τότε που γνώρισαν την κλασσική μουσική στα μικρά τους εκείνα την απολαμβάνουν όπως και τα άλλα είδη της μουσικής.
Σίγουρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα περισσότερα παιδιά έρχονται σε επαφή με την κλασσική μουσική. Πολλοί όμως είναι οι γονείς που δεν γνωρίζουν πώς να εισάγουν τα παιδιά τους στη συνειδητή ακρόαση της κλασσικής μουσικής. Παρακάτω θα βρείτε 10 τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τη μουσική του Beethoven, του Bach και άλλων κλασσικών συνθετών απολαυστική όχι μόνο για τα παιδιά σας αλλά και για εσάς τους ίδιους.
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ
Αν σας αρέσει ένα κλασσικό μουσικό κομμάτι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρέσει και στο παιδί σας. Αν δεν γνωρίζετε πολλά κλασσικά κομμάτια, καλό θα είναι να ψάξετε λίγο πρώτα ακούγοντας διάφορα κομμάτια και να βρείτε αυτά που θέλετε να μοιραστείτε με το παιδί σας. Για να κάνετε μια καλή αρχή, υπάρχουν έτοιμες συλλογές από τα πιο γνωστά κλασσικά κομμάτια που πιθανόν θα γνωρίζετε.
ΜΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΣΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Η κλασσική μουσική δεν είναι η μόνη καλή μουσική για τα παιδιά. Όταν βάζετε κλασσική μουσική να ακούσουν τα παιδιά σας μπορείτε να βάλετε και άλλα είδη όπως ποπ, ροκ, μπλουζ, κάντρι, R&B και τζαζ ή όποιο άλλο είδος επιθυμείτε. Τα παιδιά δε χρειάζονται να τους βάζουν τη μουσική που ακούν σε κατηγορίες. Αν ακούν πολλά και διαφορετικά είδη, τα αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια θα προέλθουν από όλα τα είδη.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής που ακούν οι άνθρωποι είναι μέσα από cd. Αλλά ο καθένας μας εκτιμά πολύ περισσότερο τη μουσική όταν βλέπουν ζωντανά πώς παράγεται. Όταν παρακολουθούμε ένα κονσέρτο μουσικής, τη βλέπουμε και νιώθουμε τον ήχο ζωντανά. Η ύπαρξη κοινού επηρεάζει και βοηθάει την ερμηνεία να βγαίνει διαφορετικά. Υπάρχουν προγράμματα κλασσικής μουσικής για μικρά παιδιά, που τα εισάγουν στον κόσμο της κλασσικής μουσικής και των κλασσικών συνθετών και τους δίνουν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά μουσικούς, να δουν την ποικιλία των μουσικών οργάνων και φυσικά να βιώσουν την ατμόσφαιρα μιας συναυλίας.
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Πολλοί συνθέτες έχουν χρησιμοποιήσει μουσικά όργανα με τρόπο που τα κάνουν διασκεδαστικά για τα παιδιά και τα βοηθάνε να μάθουν να αναγνωρίζουν τον ήχο τους. Ο Βιβάλντι χρησιμοποίησε τη βιόλα για να παρομοιάσει το γαύγισμα ενός σκύλου στις 4 εποχές , και στον Πέτρο και το λύκο, ο Προκόφιεφ χρησιμοποίησε μουσικά όργανα για να αναπαραστήσει χαρακτήρες της ιστορίας του: το όμποε παίζει την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα, το φλάουτο το πουλάκι, και τα γαλλικά κόρνα τον επικίνδυνο λύκο. Από τη στιγμή που τα παιδιά θα μπορούν να αναγνωρίζουν αυτά τα μουσικά όργανα, μπορούμε να τους δείξουμε φωτογραφίες, να τα αναγνωρίσουν σε άλλα μουσικά κομμάτια και να μιλήσουμε με τα παιδιά για το πώς παράγουν τον ήχο και τι συναισθήματα τους προκαλεί το κάθε μουσικό όργανο. Και φυσικά θα βοηθήσει πολύ να παρευρεθείτε με τα παιδιά σε μια ζωντανή συναυλία για να δουν και να ακούσουν τα μουσικά όργανα από κοντά.
ΣΥΝΔΕΣΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εξηγήστε στα παιδιά ότι οι κλασσικοί συνθέτες δεν είναι πολύ διαφορετικοί από τους συνθέτες του σήμερα. Ο Μότσαρτ και ο Μέντελσον ξεκίνησαν την μουσική τους καριέρα και έγιναν πολύ γνωστοί σε πολύ μικρή ηλικία, όπως η Britney Spears, ο Stevie Wonder και άλλοι. Και 150 χρόνια πριν ο συνθέτης και πιανίστας Φραντς Λιστ φορούσε περίεργα κοστούμια όπως ο Έλτον Τζον και ο Όζι Όσμπορν. Αυτή είναι απλά η αρχή και θα εκπλαγείτε με πόσες άλλες ομοιότητες θα βρείτε.
ΨΑΞΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι ιστορίες, τα γεγονότα και τα ανέκδοτα κάνουν τη μουσική πιο ευχάριστη. Αν έχετε ακούσει αυτό που ο Μπραμς κοιμήθηκε μόλις άκουσε το Λιστ να παίζει πιάνο στο σπίτι του… Και το άλλο που ο Τζοσεφ Χάυντ έγραψε επιτέλους μια συμφωνία που μπόρεσε να κρατήσει το κοινό ξύπνιο – και δεν είναι άλλη από την περίφημη συμφωνία του “Surprise”. Αν ψάξετε περισσότερο στη ζωή και τη μουσική των κλασσικών συνθετών θα βρείτε κι άλλα περιστατικά… Όταν ας πούμε μάθουν τα παιδιά ότι ο Dvorak λάτρευε την Αφροαμερικάνικη μουσική και τα γκόσπελς, θα μπορούν να καταλάβουν την επιρροή αυτής της μουσικής στα κομμάτια του. Και όταν καταλάβουν τις παιχνιδιάρικες μελωδίες στις συνθέσεις του Μότσαρτ θα καταλάβουν γιατί ένας μεγάλος πιανίστας κάποτε είπε: «Η μουσική του Μότσαρτ είναι εύκολη για τα παιδιά να την καταλάβουν και να την παίξουν , αλλά όχι τόσο εύκολη για τους ενήλικες».
ΠΡΟΤΡΕΨΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
Το να μάθουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο μπορεί να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αυξηθεί η απόλαυση των παιδιών από την κλασσική μουσική και για κάθε είδος μουσικής. Πολλοί μεγάλοι συνθέτες ανάμεσά τους και ο Τσαϊκόφσκι, ο Μπάρτοκ, ο Μπαχ και άλλοι έγραψαν μουσική για μικρά παιδιά και μαθητές. Και είναι πολλοί οι κλασσικοί συνθέτες που έχουν κομμάτια που μπορούν να παιχθούν από αρχάριους. Και το παιδί σας και εσείς (αν αποφασίσετε να το συνοδέψετε σε αυτή του τη δραστηριότητα και να μάθετε κι εσείς κάποιο μουσικό όργανο) θα έρθετε σε επαφή με τη θεωρία της μουσικής και να παίζετε μαζί κάποια κομμάτια. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί από τους μεγαλύτερους συνθέτες ήταν κι αυτοί δάσκαλοι της μουσικής και φυσικά ξεκίνησαν ως μαθητές.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ
Μπορεί να είναι στο αυτοκίνητο, στο σπίτι ή σε μια συναυλία, το να ακούτε μουσική με τα παιδιά σας και μετά να μιλήσετε γι’ αυτή είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εμβαθύνετε και οι δυο στη κλασσική μουσική. Αφού ακούσετε ένα κλασσικό κομμάτι μπορείτε να μιλήσετε με το παιδί σας για τα μουσικά όργανα που ακούσατε, το ύφος του κομματιού (χαρούμενο, λυπημένο), τα συναισθήματα που σας προκάλεσε, τις εικόνες που σας έφερε στο μυαλό κλπ. Θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα τα παιδιά σας θα έχουν το δικό τους αγαπημένο ρεπερτόριο που θα θέλουν να το ακούν μαζί σας.
ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Μόλις αρχίσετε να μαθαίνετε τις μελωδίες από μεγάλα κλασσικά κομμάτια, είναι στ΄ αλήθεια πολύ διασκεδαστικό να επινοείτε λέξεις και ρίμες που ταιριάζουν και να φτιάχνεται στίχους για το συγκεκριμένο κομμάτι. Κάθε αποτέλεσμα είναι αποδεκτό – το να τραγουδάτε μαζί με τις μελωδίες της κλασσικής μουσικής θα σας βάλει περισσότερο στην κλασσική μουσική. Και μάλιστα ίσως να ακούσετε και άλλες λεπτομέρειες στο κομμάτι που δεν είχατε ακούσει πριν.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΞΑΝΑ (ΚΑΙ ΞΑΝΑ…ΚΑΙ ΞΑΝΑ… ΚΑΙ ΞΑΝΑ….)
Πολλά από τα ποπ τραγούδια γίνονται δημοφιλή επειδή απλά ο κόσμος τα ακούει ξανά και ξανά και ξανά… Το ίδιο ισχύει και για τα κλασσικά κομμάτια. Όσο περισσότερο τα ακούτε τόσο πιο οικεία θα γίνουν. Και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα παιδιά σας να αγαπάνε περισσότερο τα κομμάτια που ακούνε περισσότερο και να θέλουν να τα ακούνε συνέχεια, αλλά και να τα εκτιμάνε και περισσότερο. Όταν ο μεγάλος τσελίστας Pablo Casals ήταν 90 χρονών, ανέφερε ότι για 80 χρόνια έπαιζε κάθε πρωί το ίδιο κομμάτι του Bach και ανεφερε: “Η μουσική δεν είναι ποτέ ίδια για μένα, ποτέ. Κάθε μέρα το ίδιο κομμάτι είναι κάτι καινούριο , φανταστικό και απίστευτο.
(Συγγραφέας του κειμένου είναι ο Richard Perlmutter, ο οποίος έχει κερδίσει 30 βραβεία, περιλαμβανομένων και 2 Γκράμι.)